Οδηγίες

Η κατάταξη των τραγουδιών στο Ευρετήριο (δισκογραφία) του κάθε καλλιτέχνη έχει γίνει με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

1.
Η ταξινόμηση γίνεται με χρονολογική σειρά. Όπου υπάρχουν μικροί δίσκοι, αυτοί αναφέρονται πρώτοι, σε ξεχωριστή χρονολογική σειρά.

2.
Οι μικροί δίσκοι καταχωρούνται στα ευρετήρια όλων των συντελεστών (συνθέτη, στιχουργού, ερμηνευτή), για να φαίνεται ολοκληρωμένη η δισκογραφία του κάθε καλλιτέχνη.

3.
Οι τίτλοι των μεγάλων δίσκων αναφέρονται επίσης σε όλους τους συντελεστές. Η λίστα των τραγουδιών όμως που περιέχουν αναφέρεται μόνο στον κύριο συντελεστή τους. Δηλαδή, αν όλα τα τραγούδια είναι του ίδιου συνθέτη, στον συνθέτη, αν είναι του ίδιου στιχουργού στον στιχουργό και αν είναι με τον ίδιο τραγουδιστη, στον τραγουδιστή. Κατ' αναλογία, οι πολυσυλλεκτικοί δίσκοι (διάφοροι συνθέτες, ή στιχουργοί, ή ερμηνευτές) καταχωρούνται στoν μοναδικό συντελεστή τους. Π.χ. στον τραγουδιστή, αν τραγουδάει τραγούδια διαφορετικών συνθετών ή/και διαφορετικών στιχουργών.

4.
Στους μεγάλους δίσκους αναφέρω όλες τις εγγραφές που περιέχουν ακόμα κι αν πρόκειται για οργανικές συνθέσεις (instrumental). Αυτές, όπως είναι φυσικό, δεν είναι συνδεδεμένες (link) με αντίστοιχες σελίδες στίχων! Το ίδιο ισχύει και στους μεγάλους δίσκους που εκτός των ελληνικών περιέχουν και ξενόγλωσσα τραγούδια. Η καταγραφή αυτών των τραγουδιών είναι έξω από τα όρια του blog!

5.
Σε γενικές γραμμές προτιμώ να κατατάσσω τα τραγούδια με βάση την πρώτη κυκλοφορία τους. Πολλά όμως τραγούδια της περιόδου 1965-1980, τότε που πρώτα κυκλοφορούσαν σε μικρούς δίσκους και μετά συγκεντρώνονταν όλα σε έναν μεγάλο δίσκο, τα έχω κατατάξει στη λίστα του μεγάλου δίσκου, γιατί με διευκόλυνε κατά την καταχώρηση των στίχων. Γι' αυτό, αν δεν βρίσκετε ένα τραγούδι στην χρονολογία που ξέρετε ότι ανήκει, αναζητήστε το σε έναν από τους μεγάλους δίσκους του καλλιτέχνη.

TIP: Για να εντοπίσετε πιο εύκολα το Ευρετήριο (δισκογραφία) ενός καλλιτέχνη, στην Αναζήτηση του blog (στην πάνω αριστερή γωνία) πληκτρολογήστε το επίθετο του καλλιτέχνη ακολουθούμενο από ένα κενό διάστημα και μία παρένθεση. Π.χ. "ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ (" (χωρίς τα εισαγωγικά).

6.
Κατά ποσοστό 99,99% αναφέρω μόνο τους πρωτότυπους δίσκους των καλλιτεχνών. Θεωρώ τις επανεκδόσεις, τους συνδυασμούς, τα remix, τα promo και τις κάθε λογής "επετειακές" εκδόσεις σαν κερδοσκοπικά τερτίπια των εταιρειών και δεν τις λαμβάνω καθόλου υπ' όψη μου.
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ:
      α. Οι δεύτερες ηχογραφήσεις τραγουδιών που γίνονται από τον ίδιο τον δημιουργό τους δεν ανήκουν στις κατηγορίες που απέκλεισα ανωτέρω. Τέτοιες ηχογραφήσεις π.χ. έχουν γίνει από τον Μ. Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Α. Πάνου κ.ά.
      β. Φωτεινή εξαίρεση του ανωτέρω κανόνα, θεωρώ επίσης τα ρεμπέτικα και γενικά την ιστορική αναδρομή στο ρεμπέτικο που έχει κάνει, με πραγματικό μεράκι και γνώση του αντικειμένου, ο Κώστας Φέρρης.
      γ. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρομαι στις επανεκδόσεις, αλλά αυτό εντελώς πληροφοριακά και κυρίως όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του πρωτότυπου και της επανέκδοσης.

7.
Για τους ίδιους λόγους, στις επανεκτελέσεις ενός τραγουδιού δεν αναφέρω τις ζωντανές εκτελέσεις από συναυλίες, μουσικές εκπομπές της τηλεόρασης και άλλα μουσικο-καλλιτεχνικά γκαλά, που οργιάζουν στις μέρες μας, λόγω έλλειψης δημιουργικής έμπνευσης. Βέβαια, αυτή η λογική παίρνει μπάλα και αρκετές αξιόλογες δεύτερες εκτελέσεις, που θα μπορούσα να τις αναφέρω. Αυτό όμως θέλει πολύ μελέτη και έρευνα, που πια δεν μου το επιτρέπει η... αλτσχάιμερ!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ειδικά για τους μικρούς δίσκους, όπου είναι δυνατόν καταχωρώ και τον κωδικό μήτρας ή/και δίσκου της εταιρείας. Αυτοί οι κωδικοί είναι:

CG    κωδ. μήτρας COLUMBIA 78 στρ.
DG    κωδ. δίσκου COLUMBIA 78 στρ.
SEGG  κωδ. δίσκου COLUMBIA 45 στρ. EP (extended play)
7XCG  κωδ. μήτρας COLUMBIA 45 στρ.
SCDG  κωδ. δίσκου COLUMBIA 45 στρ.
OGA   κωδ. μήτρας H.M.V. (His Master's Voice) 78 στρ.
AO    κωδ. δίσκου H.M.V. 78 στρ.
7EGG  κωδ. δίσκου H.M.V. 45 στρ. EP
7XGA  κωδ. μήτρας H.M.V. 45 στρ.
7PG   κωδ. δίσκου H.M.V. 45 στρ.
7XGO  κωδ. μήτρας ODEON, PARLOPHONE, MINOS, STANDARD 45 στρ.
GA    κωδ. δίσκου ODEON 78 στρ.
DSOG  κωδ. δίσκου ODEON 45 στρ.
GDSP  κωδ. δίσκου PARLOPHONE 45 στρ.
STR   κωδ. δίσκου STANDARD 45 στρ.

No comments:

Post a Comment